lauantai 23. huhtikuuta 2016

Töissä 16 viikko

Työharjoittelu alkoi 18.4 Sisustustalo Ribbonissa ja puuhaa on riittänyt. Olen pakannut tapettinäytteittä sellofaniin myytäväksi kauppojen yönä, opetellut pukemaan mallinukkeja, asetellut hyllyyn tavaraa ja siivoillut ja tiskaillut tarpeen tullen.
Paketointia oli kyllä hyvä harjoitella ja koitin tehdä paketeista etupuolelta siistejä. Takapuolelle tuli teippiä ja tapettien saumat. Lisäksi tapettirullat piti kiertää tiukalle rullalle ja vielä saada kolme kerralla samaan pakettiin. No,pienellä harjoittelulla kaikki alkoi sujua. Tietysti piti vielä miettiä mitkä värit kävivät yhteen ja katsoa ettei kaikki rullat olleet niitä kalleimpia samassa paketissa.

Opettelin myös purkamaan lähetyksiä ja merkkaamaan lähetyslistaan saapuneet erät. Laatikosta piti etsiä koodi ja sitten sama numero listalta. Pahvilaatikoita olikin melkoinen erä ja aina ei yhdessä päivässä kerennyt koko erää edes purkamaan. Osa saapuneesta tavarasta menee myyntiin Humppilan liikkeeseen, osa hyllyyn ja osa varastoon. Joitakin tavaroita laitoimme vain kaksi esille, joitakin enemmän. Hyllyjä kun ei voinut laittaa liian täyteen. Laitoin hintalappuja hyllyyn tuleviin tuotteisiin ja merkkailin varastoon menevien hinnat laatikoihin.

Mallinukkejen pukeminen oli yllättävän haastavaa. Mekko oli vielä helppo pukea, mutta ne lisukkeet siihen lisäksi teettivät päänvaivaa. Korut, laukut, huivit ja laitetaanko takki vai bolero, vai eikö tarvita kumpaakaan. Housujen pukeminen oli kaikkein vaikeinta, koska kiristysruuvi täytyi vaihtaa sivureikään ja sen jälkeen laittaa housut nukelle ja pujottaa tanko lopuksi ja kiristää ruuvi. Housuja ei kannattanut kiskoa kovin ylös, ettei nuken ääriviivat päässeet näkymään. Sivusaumojen  piti myös laskeutua kauniisti eikä kiertyä ikävästi.
Haastetta oli myös nukkejen riisumisessa, koska entisille vaatteille piti löytää omanlaisensa hengari ja paikka liikkeessä.
Harjoittelin vaatelähetyksen purkua ja hinnoittelin ja laitoin hengarit ripustamista varten. Osa tuotteista vaati hieman silitystä.
Vaatteiden tuotemerkkejä liikkeessä ovat Gerry Weber, Gant, Tommy Hillfiger, Gustav, Aijak, Moremore ja Marco Polo.
Korujen tuotemerkkejä ovat Snö of Sweden, Edblad, Hultquist  ja Marudesign.

Kävin myös auttamassa ompelimossa yhtenä päivänä. Leikkasin ja saumuroin tyynyyn tulevia osia. Tuli taas kerrattua langan vaihto saumuriin, koska kaikki kolme tyynyä olivat erivärisiä. Silitin myös näyteikkunaan tulevan verhon ompelimossa. Näyteikkunan teossa olin vain kantoapuna ja kuunteluoppilaana. Ikkuna koottiin Pentikin kuosin Usva ympärille. Taustalle tuli verho ja tuolille tyyny samasta kuosista. Yhteensopivia värejä piti etsiä liikkeestä.

Liikkeessä tehtiin myös muutostyötä yhdessä huoneessa, jotta matot saataisiin paremmin esille. Tämä tarkoitti uudelleen järjestelyä ja hyllyjen kokoamista ja purkua. Mm. suuri joukko tyynyjä piti siirtää uuteen paikkaan ja autoin siinä.
Opettelin myös palvelemaan asiakkaita ja mattopuolella osasin hieman auttaa kun bongasin esitekirjan. Esitteestä oli helppo katsoa olemassa olevat koot ja erilaiset kuosit. Mattomerkki on Pappelina ja matot ovat ruotsalaisia muovimattoja.

Perjantaina oli kauppojen yö ja ihmisiä oli liikkeellä vilkkaasti koko päivän. Monia kiinnosti nimenomaan vaatepuoli.Useat asiakkaat olivat myös tulleet vain katselemaan, mutta halusivat mielellään jutella niitänäitä. Huomasin, että tämä puoli työssä oli ihan mukavaa ja siinä kiire hävisi jonnekin kauas pois.Päivän lopuksi yleensä tiskasin ja tyhjensin roskikset ja muut jäivät vielä hetkeksi töihin.