tiistai 8. maaliskuuta 2016

Puutöitä ja maalausta

Jaanan tunnilla aloitimme tuunaustyön. Jokainen valitsi oman puutyöprojektin kotoaan ja maanantaina jo aloitimme pohjatöitten teon. Itse otin työnalle koivuisen keittiöjakkaran (IKEA).
 Ensiksi pesin jakkaran maalarinpesulla ja huuhdoin aineen pois vedellä. Maalarinpesua piti laimentaa reilusti (1:20-1:50). Käytin pesusientä aineen levitykseen ja suojahanskoja.
Pesu suoritettu
Jakkara oli kyllä likaantunut ja siitä löytyi maaliroiskeita ja mustekynän jälkiä. Likaa irtosi reilusti.
Otin pintalaudan irti istuimesta, jotta pintakäsittely olisi helpompaa. Jakkara on koottu kalusteruuveilla, joten ruuvit sai auki kalusteavaimella. Tietysti piti kokeilla käsikäyttöistä räikkää, jolla ruuvit sai auki todella nopeasti ja ranteita rasittamatta. Eikä akut päässeet loppumaan kun niitä ei ollut ollenkaan.
Seuraavaksi työ sai kuivua rauhassa lähes pari tuntia ja sitten alkoi hionta. Ensin hioin hiomapaperilla, jonka karkeus oli 100. Sillä sai maaliroiskeet irti ja tehtyä hieman vaalennusta pahiten tummuneisiin paikkoihin. Seuraavaksi vaihdoin hiomapaperin 120 karkeusasteeseen ja hioin koko jakkaran kaikki pinnat.
Lopuksi pyyhin pinnat kostealla liinalla ja ensikerralla pääsee kokeilemaan hiomapaperikarkeuksia 240 ja 340. Hiomapaperin tukena käytin klossia eli tukikapulaa ja hiominen tapahtui tietysti puunsyyn suuntaan.
Pölyistä oli ja ilman essua kaikki vaatteet olisivat olleet melkoisen likaisia. Suojahanskat olivat tarpeen hionnan aikana. Ensi kerralla tiedossa petsausta ja vahausta...
Terveisin Sirpa
Hiominen alkanut